Bizi Sosyal Medyada Takip Edin

Daha Göz Alıcı Gülümsemelerin Sırrı Diş Beyazlatma Uygulamalarında Saklı

Genel
21 Nisan
Geniş Ekran Dar Ekran

Farklı yaş gruplarındaki kadınların ve erkeklerin gülümsemeleriyle ilgili duydukları kaygının en önemli nedeni dişlerde renk bozukluklarının olmasıdır. Diş estetiği günümüzde hemen her toplumda yüz estetiğinin ve sosyal ilişkilerde başarının temel unsuru olarak kabul edilir. Bu nedenle modern diş hekimliği uygulamalarının temel amacı doğal diş estetiğinin kazandırılmasıdır. Diş beyazlatma İstanbul ve tüm metropollerimizde gülüşünün iyileştirilmesini isteyen farklı yaş gruplarından hastaların en çok tercih ettiği uygulamaların başında gelir.

Diş Beyazlatma Nedir?

Diş beyazlatma en basit şekliyle dişlere sarı bir renk veren pigmentlerin uzaklaştırılması işlemi olarak tanımlanabilir. Dişler üzerinde ortaya çıkan istenmeyen renklenmelerin ve lekelenmelerin altında pek çok farklı neden bulunabilir. Dişlerde renklenmeye neden olan yiyeceklerin ve içeceklerin yoğun tüketilmesi zaman içinde dişlerde sarı-kahverengi lekelenmelere neden olabilir. Gelişim çağında bazı etken maddeli antibiyotiklerin kullanımı ya da travma sonucu da dişlerde renk değişimi ortaya çıkabilir. Bunların yanı sıra kanal tedavisi uygulanan dişlerde zaman içinde gerçekleşen su kaybı sonucunda dişlerde grimsi bir renk değişikliği meydana gelebilir.

Diş Beyazlatma Kimlere Uygulanabilir?

Diş beyazlatma dişin mine tabakasında gerçekleşen bir işlem olup diş beyazlatma uygulamasına başlamadan önce hastanın uygulama için uygun bir aday olup olmadığı diş hekimi tarafından değerlendirilir. Diş beyazlatma tedavisi uygulanacak hastanın dişlerinin yüzeyinde mine çatlağı, çürük ya da eskimiş dolgular varsa bu sorunların diş beyazlatma uygulaması öncesinde tedavi edilmesi gerekir. Bazı kişilerde dişin mine tabakası çeşitli nedenlere bağlı olarak çok inceldiğinden dişin dentin tabakası açığa çıkabilir. Bu tür durumlarda diş beyazlatma yapılamaz. Bunlara ek olarak diş etlerinde yaygın şekilde çekilme olan hastalara diş beyazlatma yapılırken diş etleri ve kök yüzeyleri iyi bir şekilde koruma altına alınmalıdır.

Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?

Diş beyazlatma ofis tipi ve ev tipi olmak üzere iki farklı yöntemle uygulanabilen bir prosedürdür. Ofis tipi diş beyazlatma diş hekimi tarafından klinik ortamında gerçekleştirilir. Ofis tipi diş beyazlatma yönteminde kullanılan diş beyazlatma ajanının içinde yer alan beyazlatıcı ajandaki etken maddenin oranı, ev tipi diş beyazlatma yönteminde kullanılana göre çok daha yüksektir. Böylece kısa sürede etkili bir beyazlatma etkisi elde edilebilir. Ofis tipi diş beyazlatma işleminden önce diş etlerinin korunması için diş eti bariyerinden yararlanılır. Daha sonra gülme hattı üzerindeki dişlere beyazlatma ajanı uygulandıktan sonra lazer kullanılarak diş beyazlatma ajanının aktive edilmesi sağlanır. Bir seans ortalama 20 dakikada tamamlanmakta olup istenilen beyazlık elde edilene kadar hasta özelinde duyulan ihtiyaca göre seans sayısı belirlenir.

Ev tipi diş beyazlatma yönteminde hastanın dişlerinin ölçüsü diş hekimi tarafından alınır. Bu ölçülere göre hasta özelinde diş beyazlatma plakları hazırlanır. Diş hekiminin verdiği diş beyazlatma ajanları diş plaklarının içerisine koyularak önceden fırçalanmış temiz dişlere diş beyazlatma plakları takılır. Günde ortalama 6 ila 8 saat kullanımla ve genellikle 2 ila 3 hafta içinde ev tipi diş beyazlatma uygulaması tamamlanır. Ev tipi diş beyazlatma bazen tek başına bazen ofis tipi diş beyazlatmanın etkisinin pekiştirilmesi için uygulanabilir.

Tek Dişteki Renk Değişikliği Beyazlatılabilir mi?

Tek dişte ortaya çıkan renklenmenin nedenleri arasında; travma, eski amalgam dolgular, florozis, önceden yapılan kanal tedavileri ve kanal dolgu patlarının dentin kanallarına sızması gibi etkenler sayılabilir. Kanal tedavisi uygulanan ya da travmaya maruz kalan dişler zaman içinde canlılığını kaybederek dental hale gelebilir. Devital bleaching de denilen tek diş beyazlatma kapsamında öncelikle dişe yapılmış olan kanal tedavisi incelenir. Kanal tedavisi yapılmadıysa diş beyazlatma öncesinde bu süreç tamamlanır. Radyografik muayeneler ve tedaviler tamamlandıktan sonra dişin arka yüzeyinden bir giriş yolu açılarak dişin içindeki eski dolgu atıklarıyla pulpa dokularının temizlenmesi sağlanır. Diş solüsyonlarıyla yıkandıktan sonra dişin içine beyazlatıcı ajanlar koyulur. Beyazlatıcı ajanlar yerleştirilerek geçici dolguyla diş kapatılır. Beyazlatma ajanı 3 ila 7 gün dişte bekletilir. Dişin rengi istenilen açıklığa geldikten sonra arka yüzeydeki açıklık kalıcı dolguyla kapatılır.

Diş Beyazlatma İle İlgili Merak Edilenler

Dişlerde hasta özelinde değişiklik söz konusu olmakla birlikte 7 ila 8 tona kadar beyazlatma etkisi sağlanabilir. Kullanılan diş beyazlatma ajanları doğal dişler üzerinde etkili olup ağızda değiştirilecek dolgu ya da kaplama olması halinde önce renkte ağartma sağlanmalı ve yeni renge göre gerekli değişiklikler yapılmalıdır. Diş beyazlatma sonrası dişler eski rengine dönmemekle birlikte hastanın renklenmeye neden olan yiyecekleri ve içecekleri ne kadar tükettiğine bağlı olarak renkte değişiklik meydana gelebilir. Bu durumda ev tipi diş beyazlatma ile sonuçlar desteklenebilir.

Diş beyazlatma bu alanda uzman ve deneyimli diş hekimleri tarafından uygulandığı sürece oldukça güvenilirdir. İşlem sırasında ve sonrasında hassasiyet görülmesi olasılığı vardır. Bu hassasiyet genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden düzelir. Diş beyazlatma hamilelik ve emzirme dönemindeki kişilere uygulanamaz. Ayrıca blog bölümünde paylaşılan, laminate veneer nedir  gibi içeriklerimiz için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ

Daha Göz Alıcı Gülümsemelerin Sırrı Diş Beyazlatma Uygulamalarında Saklı

Yorum Yap

Bu konuya henüz bir yorum yapılmadı.